Kuchnia tunezyjska jest wynikiem idealnego połączenia elementów zaczerpniętych od innych narodów, co wynika z bogatych dziejów tego kraju. Kolejne cywilizacje tego regionu wnosiły nowe smaki (Berberowie, Arabowie, Turcy i Francuzi). Bardzo ważną rolę w ubogaceniu kuchni tunezyjskiej odegrała także miejscowa społeczność żydowska. Większość składników ma pochodzenie lokalne, dlatego potrawy zawsze charakteryzują się zachwycającą świeżością.
Różnorodność
Kuchnia tunezyjska jest niezwykle różnorodna, każdy rejon wzbogaca ją swoją lokalną specyfiką i każdy słynie z odrębnych dań. Specjalnością Tunisu są przystawki, takie jak brik Danouni oraz niektóre zupy, często bazujące na tradycyjnych domowych przepisach. Zupa rybna to danie typowe dla okolic Sfaxu i jego regionu (moczy się w niej duże kawałki jęczmiennego podpłomyka). Na Dżerbie można skosztować dania z ryżu przygotowanego na sposób ?? la jerbienne?. W Sidi Bouzid podaje się kuskus z dodatkiem combru baraniego. Natomiast w małych wioskach zjeść można dania bardzo proste, ale o unikalnych smakach, przyprawiane dziko rosnącymi ziołami (khoubbiza, harra).
Kuskus
Kaszka gotowana na parze i po przyrządzeniu polewana sosem. Jest narodową specjalnością, może być podawana z jagnięciną, kurczakiem, suszoną rybą i warzywami. To ostatnie zestawienie jest charakterystyczne właśnie dla Tunezji.
Brik
Rodzaj cienkiego naleśnikowego ciasta ?Malsouka? (z mąki, wody i soli) faszerowanego najczęściej tuńczykiem, kaparami i koniecznie jajkiem sadzonym. Obecnie używa się najróżniejszych farszy: mięso, kura, tuńczyk. Istnieje nawet brik słodki.
Mechouia
Sałatka głównie z grillowanej papryki i pomidorów, ozdobiona gotowanym jajkiem, kawałkami tuńczyka, oliwkami. Jeśli użyte papryki były ostre, poczujemy przyjemną ostrość na podniebieniu.
Chorba
Zupa pomidorowa na wywarze z warzyw i jagnięciny. Podawana jest z nasionami jęczmienia ? chorba frik ? lub z kluskami w kształcie ziarenek ryżu – ?chorba langue d?oiseau ? .
Desery
Powstają często na bazie miodu (makroudh, samsas, baklaouas) zawierają również różne bakalie: daktyle, migdały, pistacje, orzechy laskowe, figi, czyli wszystkie orzechy i owoce, które można znaleźć w Tunezji.
Napoje i alkohole
Warto skosztować słynnej herbaty miętowej podawanej z orzeszkami pinii lub kawy z kilkoma kroplami wody pomarańczowej. Tutejsze piwo spełni wymagania nawet najbardziej wymagających piwoszy. Gwarancją doskonałej jakości tutejszych win jest winiarska tradycja, sięgająca IV w. p.n.e. Charakterystyczny dla Tunezji jest też likier daktylowy czy wódka figowa.
Restauracje i ?fast foody?
Hotelowe restauracje oferują doskonałe i smaczne dania kuchni międzynarodowej. Oficjalna klasyfikacja dzieli restauracje na 4 kategorie: od jednego ?widelca? (?fourchette?) do trzech ?widelców LUX? (?fourchette LUX?). Restauracje otwarte są zazwyczaj od 12.00 do 15.00 i od 19.00 do 24.00. Rolę ?fast foodów? pełnią lokalne, niewielkie restauracyjki z typowo tunezyjską kuchnią. To bardzo dobry pomysł na posiłek po bardzo przystępnych cenach.
Tunezyjska kuchnia to setki najrozmaitszych potraw. Trudno zebrać je wszystkich w jednej książce kucharskiej.