Lazurowe Wybrzeże i Nicea to pełen zabytków, pięknej przyrody i oszałamiających widoków fragment Europy. Tam znajdziemy najlepsze hotele, mariny pełne jachtów i lokalną potrawę, która zaskakuje swoją prostotą.
Socca to tradycyjna potrawa pochodząca z Nicei, na południu Francji. Jest to cienki, chrupiący placek z mąki z ciecierzycy, oliwy z oliwek, wody i soli, pieczony w bardzo gorącym piecu, często opalanym drewnem. Z wyglądu przypomina trochę naleśnik, ale ma inną konsystencję i smak — jest delikatnie chrupiący na brzegach i miękki w środku.
Socca, placek z ciecierzycy
Socca tradycyjnie podawana jest na ciepło, często zjadana jako przekąska uliczna — najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu, prosto z blachy. Zjada się ją bez posiłkowania się widelcem czy nożem, po prostu trzymając kawałek w palcach.
Jej jedzenie, gdy jest jeszcze gorąca wynika też z tradycji. Przed laty była podawana rybakom, którzy wracali z nocnego połowu – gorący placek ogrzewał ich wyziębione ręce. Wielbiciele uważają, że by wydobyć skryty smak należy posypać ją mielonym pieprzem. Najlepsze hotele Nicei, jak „Negresco” coraz częściej zamawiają soccę i serwują ją swoim gościom jako element tożsamości kulinarnej regionu. Świetnie sprawdza się jako aperitif, z kieliszkiem prowansalskiego rosé.
Socca podawana prosto z pieca na starym mieście w Nicei
Co ciekawe, nieznane jest pochodzenie nazwy „socca” i nawet historycy regionu nie mają pomysłu jak ją odszyfrować.
Jednym z miejsc o najdłuższej tradycji, które serwuje tradycyjny placek jest „Chez Thérésa”, która rozpoczęła działalność w 1925r. Ten lokal serwujący tradycyjne przekąski z regionu Nicei ma za sobą lepsze i gorsze dni, ale obecnie wrócił do spadkobierców pierwotnych założycieli. Dysponuje stoiskiem na targu i restauracyjką na starym mieście, gdzie sprzedaż odbywa się z lady ulicznej. Sprzedaż kończy się nie później niż o 15,00, ale zdarza się, że zapas produktu wyczerpuje się dużo wcześniej. By starczyło placków do trzeciej po południu kucharz zaczyna wyrabiać ciasto już o 4 rano.
Dostawa prosto z piekarni na stoisko na targu
Dietetycy zwracają uwagę, że ciecierzyca jest bogata w białka roślinne i błonnik oraz ma wysoką zawartość folianów, żelaza, magnezu i cynku – składników odżywczych, których często brakuje w nowoczesnej diecie.
Mimo, że socca jest traktowana jako tradycyjnie nicejska nikt tu się nie obraża, gdy zwrócimy uwagę, że po włoskiej stronie granicy jest podobna przekąska znana jako „farinata”. Obie traktowane są jako współdzielona tradycja rejonu Morza Śródziemnego.
Właściciele „Chez Thérésa” mają klientów z całego świata
Autorem materiału jest Krzysztof Kowalski, autor bloga https://justkowalski.pl