Bad Aussee to urocze miasteczko, pełne pieczołowicie odrestaurowanych, zabytkowych budynków. Z okolicą wiąże się dawna i piękna historia miłosna, a na elewacji jednej z kamienic znajdziemy podobizny wytwornej pary. Właśnie tu męski potomek rodu Habsburgów zakochał się bez pamięci w córce lokalnego listonosza. Historia kończy się happy end’em, a miasteczko wystawiło pomnik przedstawicielowi królewskiego rodu. Jednak dzisiaj w tym regionie austriackiej Styrii królem jest kto inny – to lokalna odmiana pstrąga.
Jeziora regionu Ausseerland są bogate w ryby
Będąc w Bad Aussee należy spróbować tamtejszej odmiany pstrąga, nazywanej tutaj Saibling. W tej części Styrii rybołówstwo było ważne już od XIII wieku. Istnieją dowody, że ryby z okolic Bad Aussee dostarczane były na dwór w Wiedniu za czasów cesarskich.
Ryba, z gatunku łososiowatych, żywi się planktonem i larwami owadów i rośnie powoli w krystalicznie czystych jeziorach porozrzucanych wśród łąk i gór. Podaje się go zazwyczaj grillowanego, pieczonego lub delikatnie wędzonego. Często serwowany jest z ziemniakami, sosem koperkowym i cytryną, aby podkreślić jego delikatny smak. W lokalnych restauracjach można znaleźć filetowane pstrągi z chrupiącą skórką i dodatkiem świeżych warzyw.
Saibling, to po polsku „pstrąg źródlany” lub „golec zwyczajny”, a łacińskie nazewnictwo określa go jako „Salvelinus fontinalis” i „Salvelinus alpinus”.
Saibling bywa podawany z innymi rybami
„Backhendl” to kolejna klasyczna potrawa, która w Styrii zyskała szczególne znaczenie. Jest to panierowany i smażony na złoto kurczak, który podawany jest zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i w eleganckich restauracjach. Kiedy kurczak będzie serwowany w formie sałatki kluczowym dodatkiem będzie olej z pestek z dyni.
Olej z dyni to czarne złoto Styrii
Olej z dyni „Kürbiskernöl” to produkt-legenda w całej Styrii, często nazywany „czarnym złotem”. Produkowany z prażonych pestek dyni jest charakterystycznym składnikiem regionalnej kuchni i idealnie nadaje się do sałatek, szczególnie ziemniaczanych. Dodaje się go także do zup (np. kremu z dyni), a nawet deserów lodowych. Smak lokalnego oleju jest intensywny, z wyczuwalną nutą orzechów i lekkiej goryczki. Dzięki głębokiemu zielonemu kolorowi i swojej naturalnej lepkości nadaje potrawom unikalny wygląd.
Prażone pestki dyni dodaje się do wielu lokalnych potraw
Na deser idealny będzie Kaiserschmarren, który jest rodzajem puszystego, porwanego naleśnika. To potrawa popularna także w innych częściach Austrii i w Bawarii. W Styrii podaje się go jednak często z regionalnymi dodatkami, takimi jak sos z jagód lub powidła śliwkowe. Takie słodkie danie można zamówić jako deser lub, w wersji powiększonej, nawet jako danie główne.
Posiłek warto zakończyć kieliszkiem lokalnej nalewki charakterystycznej dla alpejskich regionów Austrii. „Zirbenschnaps” jest produkowany z zielonych, młodych szyszek sosny limby alpejskiej. Szyszki są zwykle drobno posiekane i mieszane z cukrem. Taki dobór składników daje nam charakterystyczny żywiczny smak i intensywny aromat ziół i lasu z nutą słodyczy. Taki „schnaps” będzie idealny na trawienie.
Restauracja hotelu „Erzherzog Johann” należy do najlepszych w Bad Aussee
Kuchnia Styrii, w szczególności regionu Ausseerland, jest różnorodna i bazuje na lokalnych składnikach oraz tradycyjnych przepisach. Region ten słynie z wykorzystania świeżych ryb, mięs, oleju z dyni oraz deserów, które odzwierciedlają bogatą kulturę kulinarną tej części Austrii.
Autorem materiału jest Krzysztof Kowalski, autor bloga https://justkowalski.pl
1 Komentarz
Barbara
Pstrąg źródlanyto prawdziwa uczta dla smakoszy. W połączeniu z ziemniakami, koperkowym sosem i cytryną, jest idealnym daniem, moje ulubione