W ubiegłą sobotę, 21 września 2019 roku w mazurskim Olecku odbyła się impreza, która postawiła w nowym świetle regionalną kuchnię tego zakątka dawnych Prus Wschodnich. W pojedynku kulinarnym „Tradycja i Nowoczesność” zmierzyli się zawodowi kucharze z zespołami Kół Gospodyń Wiejskich, wykonując na różne sposoby tradycyjne, lokalne potrawy.
![]()
![]()
Jakie to potrawy ? Gdy sięgniemy do archiwalnych źródeł pisanych i opowieści dawnych mieszkańców, pojawia się obraz kuchni opartej na podstawowych plonach tej ubogiej ziemi: ziemniakach, zbożu, kapuście i nabiale. Stąd nic dziwnego, że do konkursu zostały wybrane potrawy uznane za najbardziej typowe: mazurska kartoflanka, farszynki i plińce z pomoćką. Kartoflankę, jak twierdzi Jadwiga Wasilewska z KGW Sedranki, podawano jako zupę śniadaniową, obok zupy mlecznej.
![]()
![]()
Zrobiła ją podczas pokazu dokładnie tak, jak to robiła jej mama. Alternatywą dla tradycyjnej kartoflanki okazały się być babeczki ziemniaczane, wykonane przez Barbarę Kasprzyk z Pubu Prosto z Mostu w Olecku.
![]()
Ta potrawa powstała w wyniku dekompozycji: rozłożenia kartoflanki na składniki pierwsze i wykorzystania ich w zupełnie inny sposób. Tym razem małe okrągłe placuszki z ziemniaków przełożono chipsem z parmezanu, krążkiem galaretki z bulionu, a na wierzchu zwieńczył dzieło surowy posiekany boczek.
![]()
Plińce z pomoćką pamięta dobrze z dzieciństwa Marianna Koss z Siedliska Na Półwyspie w Wierzbie obok Rucianego Nida. Plińce to nic innego, jak placki ziemniaczane, ale przekładane plastrami smażonej wędzonki lub boczku.
![]()
![]()
Pomoćkę sporządza się ze śmietany wymieszanej z twarogiem, siekaną cebulką i ziołami. Szczególnie dobrze wychodzi w Olecku, gdzie Olecka Spółdzielnia Mleczarska zbiera na konkursach żywności laury za najlepsze twarogi i masła z mleka pochodzącego od lokalnych rolników.
![]()
![]()
Tym razem pani Marianna zaproponowała innowacyjne plińce na sposób azjatycki: z łososiem, algami i egzotycznym sosem. Wykonania tradycyjnej wersji podjęła się ekipa z KGW Kijewianki, którym dowodzi Natalia Słowikowska.
![]()
![]()
W Babkach Gąseckich farszynki to sztandarowa potrawa koła gospodyń wiejskich i lokalny przysmak. Kluski ziemniaczane nadziewa się farszem z mielonego mięsa, panieruje i obsmaża na patelni. Emilia Kubuj i jej zespół prezentują farszynki na wielu wydarzeniach w kraju i za granicą.
![]()
![]()
Tu, w oleckim pojedynku, pojawiła się alternatywna wersja, wychodząca naprzeciw wegetariańskim trendom. Bożena Gałązka, animatorka kultury, odtłuściła potrawę, jednocześnie farsz mięsny zastępując szpinakowym, soczewicowym i ciecierzycowym.
![]()
![]()
Porównanie tak różnych smaków i sposobów wykonania postawiło kapitułę i publiczność przed trudnym dylematem porównania bardzo odmiennych wersji smakowych tradycyjnych potraw. Werdykt Kapituły, ogłoszony przez Przewodniczącą, Sylwię Wieloch, wiceburmistrz Olecka, oznajmił remis.
![]()
Ta zabawa z kuchnią regionalną to okazja, by przyjrzeć się dziedzictwu kulturowemu tej części Mazur, najdalej na północny wschód wysuniętym ziemiom regionu, w powiązaniu z ich ciekawą historią. Mazury Garbate, zwane tak od pagórkowatych form, przyciągają krajobrazem i zagospodarowaniem turystycznym. Olecko, klimatyczne miasteczko położone wśród lasów, nad jeziorem ze stylową plażą miejską z lat międzywojnia, amfiteatrem wkomponowanym w stare budynki tzw. zamku, największym rynkiem w Polsce i rozległym parkiem z infrastrukturą sportową stanowi świetne miejsce dla relaksu i dla aktywnej rekreacji.
![]()
![]()
Podobne walory posiadają pobliskie miasta, Ełk i Gołdap, warto więc połączyć te trzy miasta w jeden cel podróży. Każde z nich czyściutkie, zielone, z plażą i parkiem nad jeziorem. Atrakcją Ełku jest kolejka wąskotorowa oraz Muzeum Historii z bardzo ciekawą opowieścią o dziejach regionu.
![]()
![]()
![]()
![]()
Gołdap to uzdrowisko bazujące na borowinach, z tężniami solankowymi, wodami mineralnymi i jeziorem, przez które przebiega granica rosyjska. W okolicznych puszczach polowali książę Albrecht Hohenzolern, cesarz Wilhelm II i łowczy III Rzeszy, Herman Goering.
![]()
![]()
![]()
![]()
Również dziś myśliwi z odległych stron odwiedzają ten region dla dorodnych jeleni. Bezkrwawe safari odbędziemy pod Gołdapią w okolicach Pięknej Góry, nad którą wznosi się obrotowa kawiarnia z panoramicznym widokiem. Prowadzi tu kolejka krzesełkowa, zimą wożąca narciarzy korzystających z wyciągów i tras narciarskich.
![]()
![]()
W sierpniu odbywa się w Gołdapi festiwal kulinarny Kartaczewo, a miejscowe restauracje specjalizują się w kartaczach, tradycyjnych, suto okraszonych skwarkami ziemniaczanych kluskach z nadzieniem mięsnym.
![]()
Wydarzenie było dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, partnerzy: Miasto Olecko i Regionalny Ośrodek Kultury „Mazury Garbate” w Olecku